Is een EAN code verplicht

Vaak krijgen wij de vraag of een EAN code (Europese artikelnummering) verplicht is wanneer je producten online of in winkels wil verkopen, of je zelf een EAN code kunt maken, verzinnen of genereren met een generator. Deze blog gaat hier dieper op in.

EAN code verplicht?

Misschien verkoop je je producten al online via je eigen website of die van anderen. Mogelijk worden je producten ook al verkocht in winkels en heb je afspraken gemaakt met de eigenaars van deze winkels over hoe de verkoop, de voorraad en de logistiek hiervan verloopt. In dit soort gevallen heb je waarschijnlijk niet eerder te maken gehad met barcodes. Waarom niet? Omdat je zelf je website of webwinkel beheert, jij weet als geen ander wat je wel of niet in huis hebt en omdat je bepaalde afspraken hebt gemaakt met je winkeliers. 

Maar wanneer is een EAN code verplicht en wanneer niet? Een barcode is gekoppeld aan jouw bedrijf en product en aan de hand van de barcode worden zaken worden bijgehouden als o.a. winkelvoorraad en productinformatie. Wanneer je je producten dus online en in winkels wilt verkopen via website als Bol.com, Coolblue, Fonq.nl of op vergelijkingssites wilt plaatsen als Beslist.nl, maar ook als je je product in wat grotere en bekendere winkels wilt verkopen, is een EAN code verplicht. Het is dus van belang dat je dit goed regelt, want je barcode moet uniek zijn. Je kunt dus niet zelf een barcode nummer verzinnen en de barcode moet altijd officieel geregistreerd zijn via GS1. 

Zelf EAN barcode maken met generator

Als je even Googled, dan kom je genoeg websites tegen die je de mogelijkheid bieden om al dan niet tegen betaling zelf een EAN code te maken met een barcode generator. Dat kan in eerste instantie aantrekkelijk zijn, omdat het gratis is. Maar, deze EAN codes zijn niet officieel, niet geregistreerd en dus loop je direct het risico dat je product niet verkocht kan worden in winkels en online. Ga dus niet zelf een bacode maken of genereren met gratis tools, want goedkoop is duurkoop.

EAN barcode bestellen via tussenbedrijven

Ook hiervoor geldt, even Googelen en de barcode leveranciers vliegen je om de oren. De een goedkoper dan de andere. Koop je barcode nummers alleen via GS1, op die manier weet je dat je niet voor verrassingen komt te staan. Vervolgens kunnen wij van dit nummer een officiële streepjescode afbeelding maken.