ISBN-NUMMERS

Hieronder tref je antwoorden op de meest gestelde vragen. Als je vraag er niet bij staat, dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnnemen.

Klik hieronder op een onderwerp voor meer info, we helpen je graag verder.

Een ISBN nummer aanvragen voor je boek

Je gaat een boek uitgeven als particulier of als uitgever, maar hoe kun je een ISBN nummer aanvragen voor je boek?

Aangezien wij regelmatig deze vraag krijgen, hebben wij ISBN-nummer.nl opgezet om je hier zo goed mogelijk bij te helpen. Allereerst moet je een ISBN nummer aanvragen, dit is een uniek nummer voor je boek of uitgave.

Pas op voor tussenbedrijven

Er zijn tal van tussenbedrijven die zogenaamd goedkoop ISBN nummers en ISBN streepjescodes aanbieden als totaalpakket, maar let op, goedkoop is duurkoop. Deze nummers worden steeds vaker geweigerd door winkeliers en online webshops, omdat ze niet rechtstreeks op jouw naam staan geregistreerd. Het resultaat is dat je jouw boek of uitgave opnieuw moet voorzien van een officieel ISBN nummer, waardoor je uiteindelijk duurder uit bent. Door dit van tevoren goed en officieel te regelen, voorkom je een hoop zoergen en kan je ervoor zorgen dat je boek gevonden wordt in winkels en bibliotheken. Dat wil jij toch ook? 

Zodra je over dit nummer beschikt, dan kunnen wij je helpen om hier een ISBN barcode afbeelding van te maken.

Ga direct aan de slag met het ISBN nummer stappenplan. In enkele minuten geregeld!

Een issn nummer aanvragen voor je tijdschrift of magazine

Je gaat een tijdschrift of magazine uitgeven, heb je dan een ISBN of ISSN nummer nodig?

Seriële publicaties die periodiek worden uitgegeven, zoals tijdschriften, kranten, jaarboeken en series, krijgen geen ISBN nummer, maar een ISSN nummer. Ze verschijnen in opeenvolgende afleveringen of delen die een chronologische aanduiding hebben (bv. jaargang, volgnummer, jaar/ maand van uitgave). Seriële publicaties kunnen zowel in gedrukte als digitale vorm verschijnen. Wanneer  een publicatie dus verschillende verschijningsvormen kent, dan krijgt elk daarvan een ISSN nummer.

Hoe werkt een ISSN nummer precies?

ISSN staat voor International Standard Serial Number en bestaat uit 7 cijfers en 1 controlegetal. De opbouw van een ISSN nummer is als volgt: ISSN 1234-5679. Als het laatste cijfer een 10 is staat er een X: ISSN 1384-279X. Het ISSN wordt toegekend aan een titel van een seriële publicatie zoals tijdschriften, kranten, jaarboeken en series. Het is voor alle afleveringen binnen die titel altijd hetzelfde ISSN nummer.

Het ISSN nummer vergemakkelijkt het zoeken in digitale bestanden en het verwerken en uitwisselen van gegevens. Dit geldt met name voor titels in een moeilijk toegankelijke taal en voor titels die sterk op elkaar lijken. Aan een toegekend ISSN zijn op geen enkele wijze rechten te ontlenen, het is uitsluitend bedoeld voor identificatie. ISSN’s vallen niet onder het auteursrecht..

Wat kost een ISSN nummer?

Een ISSN nummer kun je kosteloos aanvragen bij het ISSN Centrum Nederland. Het is een uniek internationaal identificatienummer dat wordt toegekend aan titels van seriële publicaties. Het ISSN Centrum Nederland hanteert de internationale richtlijnen. Alle in de wereld toegekende ISSN’s worden opgeslagen in het internationale ISSN-register. Het ISSN Centrum Nederland is ondergebracht bij de Koninklijke Bibliotheek (KB).


Zodra je over dit nummer beschikt, dan kunnen wij je helpen om hier een ISSN streepjescode afbeelding van te maken.


Hoe is een ISBN nummer opgebouwd?

Het ISBN is een nummer wat bestaat uit 13 cijfers en is opgedeeld in een aantal delen:

Ean code: Dit is een driecijferig getal dat aangeeft dat het om boeken gaat binnen de EAN standaard. Op dit moment is dat 978 of 979.

Land code: De landcode identificeert het taalgebied. De groepsaanduiding voor Nederland en Vlaanderen is 978-90 of 978-94. 

Prefix code: Dit is de begincode van het ISBN nummer.

Publicatie of Titelaanduiding: Dit deel identificeert een bepaalde titel.  

Controlecijfer: Door het uitvoeren van een berekening, ontstaat het controlecijfer. Dit cijfer staat aan het einde van een ISBN nummer en garandeert dat er geen fouten zijn gemaakt tijdens het inscannen van het ISBN nummer. Lees verder als je wil weten hoe je het ontrolecijfer moet berekenen...


Hoe maak ik een streepjescode van mijn ISBN nummer?

Een barcode afbeelding, oftewel, de streepjes code die je ziet op productverpakkingen in winkels, is een vertaling van het ISBN barcode nummer naar 'streepjes'.

Deze afbeelding moet natuurlijk wel voldoen aan een aantal belangrijke specificaties, denk bijvoorbeeld aan de correcte afmeting van de barcode, maar ook aan het juiste kleurgebruik, de afstand tussen de lijntjes, leesbaarheid en scherpte van de lijnen, etc. Niet iets wat je zomaar kunt overlaten aan gratis barcode generator tools op internet. Behalve het feit dat deze tools geen checks doen op officiële controlecijfer berekeningen, leesbaarheid en kwaliteit, is er ook geen enkele garantie dat je barcode straks goed leesbaar is door scanners als je product dan eindelijk in de winkel terecht is gekomen. Ook hier komt de uitspraak 'goedkoop is duurkoop' weer om de hoek kijken. Het zou vervelend zijn als je je productverpakkingen weer opnieuw moet laten drukken en opnieuw geld moet uitgeven, omdat de barcode afbeelding niet voldoet aan de specifieke eisen die eraan gesteld worden.

Een ISBN nummer zoeken

Wil je meer weten over een ISBN nummer of de titel die daarbij hoort?

Een ISBN nummer zoeken doe je als volgt:

Let op: Het kan even duren voordat een ISBN nummer in de database op opgenomen. 

In Titelbank zijn alle in Nederland en Vlaanderen uitgegeven titels met een ISBN opgenomen. De informatie is voor iedereen vrij toegankelijk. Ook titels die niet meer leverbaar zijn, blijven zichtbaar. Titelbank is bedoeld om titelinformatie te raadplegen en/of te downloaden. Nieuwe titels komen automatisch op Titelbank nadat de ISBN-registratie is goedgekeurd. De uitgever meldt het ISBN aan en na verwerking worden de standaardgegevens in Titelbank opgenomen. 

Wie vraagt het ISBN aan?

Iedereen kan een ISBN aanvragen, denk hierbij aan een particulier, universiteit, stichting en uitgeverij.

De uitgever (in het Nederlands taalgebied) is degene die het ISBN nummer aanvraagt. Degene die het ISBN aanvraagt wordt gezien als de uitgever van de aangevraagde ISBN nummers. Deze is dan ook inhoudelijk verantwoordelijk voor het boek en zal vragen en bestellingen ontvangen.

Hoe regel ik mijn ISBN?

Ga naar het ISBN-stappenplan en regel het direct

ISBN controlecijfer berekenen

Het ISBN is een nummer wat bestaat uit 13 cijfers en is opgedeeld in een aantal delen waarvan laatste cijfer altijd een controlecijfer is. Dit is een soort check om de juistheid van de code vast te stellen. Dus wanneer u aan uw bedrijfsnummer volgnummers heeft toegekend, kunt u met onderstaande tools uw code compleet maken.

Controlecijfer berekenen of controleren

Je kunt op de volgende manier zelf het controlecijfer berekenen of controleren via de tool van GS1:

Is het ISBN of ISBN-nummer?

ISBN staat voor Internationaal Standaard Boeknummer. De naam ISBN-nummer.nl is dus eigenlijk dubbel op, dat weten wij natuurlijk ook ;)

Aangezien niet iedereen bekend is met de betekenins van de afkorting ISBN, hebben wij gemerkt dat er nog veel gezocht wordt met de zoekwoorden ISBN en nummer. Wij willen zoveel mogelijk mensen bereiken om ze te helpen aan de slag te gaan met eingen ISBN's, vandaar de naam van deze website, www.isbn-nummer.nl.

Wat is een NUR code?

NUR is een driecijferige code en staat voor Nederlandse Uniforme Rubrieksindeling en geeft het onderwerp van een boek weer. 

Deze rubrieksindeling is ingevoerd in 2002 om inzicht te verkrijgen in het koopgedrag van klanten. Bovendien is de NUR-code een soort wegwijzer in boekhandels en bibliotheken. Men kan in de boekwinkel of in de bibliotheek de NUR gebruiken om de juiste boektitel te vinden. Zowel het ISBN als de NUR-code zijn terug te vinden bij het colofon van het boek. In overleg met de auteur bepaald de uitgeverij de NUR-code van een uit te geven boek.

Voor ieder boek is er een NUR-code. Educatieve boeken zijn gerangschikt per onderwijstype.

Bekijk de lijst met NUR-codes

Wat is een NSTC code?

De afkorting NSTC staat voor de Nederlandstalige Standaard Tekst Code.

Je kunt de NSTC code zien als een Baas onder de ISBN's! De NSTC code zorgt er namelik voor dat alle verschijningsvormen van een boek onder één overkoepelend nummer aan elkaar gelinkt worden (bijvoorbeeld het e-book, het audioboek en het gedrukte boek van 1 titel).

Als je het boek dus officieel registreerd zoals aangegeven in onze ISBN handleiding stappenplan, dan worden verwante ISBN’s opgezocht en worden daar automatisch NSTC's aan toegekend.

Officieel en goed geregeld!

Voorkom risico en gebruik alleen officiële ISBN nummers en afbeeldingen

Er zijn een hoop bedrijven, webwinkels en tussenpersonen die zogenaamd ISBN barcode nummers verkopen of uitgeven, vaak tegen hele lage tarieven of pakketprijzen.

Goedkoop is duurkoop

Het is natuurlijk helemaal aan jou om te beslissen waar je jouw ISBN nummer vandaan haalt. Wanneer je gebruik maakt van tussenbedrijven, dan loop je het risico dat je in de toekomst alsnog een nieuw officieel ISBN barcode nummer moet bestellen als dit soort bedrijven zouden wegvallen. Voorkom risico's en onnodige kosten door het direct, officieel en goed te regelen.